Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A vírus és rokona képes leírás - H1N1.tlap.hu
részletek »

A vírus és rokona - H1N1.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: h1n1.tlap.hu » A vírus és rokona
Keresés
Találatok száma - 8 db
A spanyolnátha rokona

A spanyolnátha rokona

A sertésinfluenza Mexikó után Ázsiában és az Egyesült Államokban is felbukkant. Az antivirális szerek egyelőre képesek megfékezni a kórt, azonban bármilyen mutáció katasztrofális következményekkel járhat. Az USA-ban közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

H1N1

H1N1

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Nevében a H a hemagglutinin proteinre, az N a neuraminidáz proteinre utal. Számos különböző törzzsé mutálódott, köztük a spanyolnátha vírusa, enyhe emberi influenzák vírusai, járványos sertésinfluenza törzsek és a madarakban talált különböző törzsek.

Legalább egy évtizedig keringett észrevétlenül

Legalább egy évtizedig keringett észrevétlenül

Legalább egy évtizedig keringett észrevétlenül sertésekben az új típusú H1N1 influenzavírus, mielőtt átlépett az emberre - közölték a téma szakértői. Molekuláris elemző módszerekkel sikerült kimutatni, hogy az influenzavírus mutálódott, amikor nemrégiben átlépett a sertésről az emberre - mondta Michael Worobey, az Arizonai Egyetem munkatársa az Egyesült Államok Orvosi Intézete szervezésében, influenzaszakértők részvételével megtartott keddi találkozón.

Negyven év legsikerültebb mutánsa

Negyven év legsikerültebb mutánsa

Öt éve, 2004 elejétől attól rettegett az emberiség, hogy a madárinfluenza vírusának mutálódott változata okoz majd világjárványt. A jóslat valóra válni látszik, még ha ehhez közvetítőre, néhány mexikói sertés segítségére is szükség volt.

Rémhírek és tények az új vírusról

Rémhírek és tények az új vírusról

Nem tudjuk, mikor vadul tovább a vírus, mikor fog újabb genetikai változáson átmenni, még jobban hozzászoktatva az emberhez. Ha ez bekövetkezik, akár olyan járvány is lehet, mint amelyet az 1968-69-es hong-kongi vírus okozott; szeptembertől júniusig 3 millió magyart betegített meg - mondta Berencsi György, virológus, az orvostudományok kandidátusa.

Sertésinfluenza

Sertésinfluenza

A sertésinfluenza egy olyan légúti betegség, melyet a sertéspopulációkat megfertőző Orthomyxovirus okoz. (A vírus nemzetközileg ismert angol rövidítése SIV - swine influenza virus). E csoport definíciója nem filogenetikai alapú. Az eddig izolált SIV-törzseket vagy az Influenzavírus C csoportba sorolták be, vagy az Influenzavírus A különböző altípusai közé.

Spanyolnátha

Spanyolnátha

A spanyolnátha ("La Grippe") 1918-19-ben az influenza A vírusának első és egyúttal legpusztítóbb világméretű járványa volt, amely a Föld teljes lakosságának mintegy 20-40 százalékát megbetegítette. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború; a két évben mintegy 50 millió (a legszerényebb becslések szerint 20 millió, a legdurvábbak szerint 100 millió) ember halt meg a járványban. Ezzel a teljesítményével a spanyolnátha az emberi történelem legtöbb áldozatot szedett járványa. A kórokozó vírus hatékonysága és gyors terjedése a többszöri mutáció eredménye: az áldozatok jobbára védtelenek voltak az új betegséggel szemben.

Tudsz nekem vakcinát szerezni feketén?

Tudsz nekem vakcinát szerezni feketén?

Tudsz nekem vakcinát szerezni feketén? - Hogy halhat meg valaki influenzától minden előzetes tünet nélkül? Mikor vehet magának vakcinát az, aki nem beteg, nem gyerek, nem vár gyereket és stratégiailag nem fontos? Szájbarágó.

Tuti menü