Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szövődményekről képes leírás - H1N1.tlap.hu
részletek »

Szövődményekről - H1N1.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: h1n1.tlap.hu » Szövődményekről
Keresés
Találatok száma - 7 db
A tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás

Világszerte a tüdőgyulladás a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tüdő gyulladását (pneumónia) leggyakrabban kórokozó (főleg vírus vagy baktérium) váltja ki, ritkábban irritáló gáz, füst, vagy allergiát okozó (allergén) por, permet (aeroszol). Tüdőgyulladás elsősorban időseknél, krónikus betegeknél, rossz körülmények között élő csecsemőknél, kisgyerekeknél, továbbá immunrendszeri betegeknél alakul ki, de fiatal, egészséges emberek is megfertőződhetnek.

Agyvelőgyulladás

Agyvelőgyulladás

A kisfiút életveszélyes állapotban szállították a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba, de már jobban van. Az információk szerint a kisfiú kapott ugyan védőoltást, de csak egy héttel ezelőtt, így még nem alakulhatott ki nála a védettség. Czinner Antal, a kórház orvosa a Tényeknek azt mondta: Magyarországon még nem találkoztak a H1N1 miatt kialakult ilyen szövődménnyel, ami egyébként világviszonylatban is ritka.

Felülfertőződés okozhat sok esetben a H1N1

Felülfertőződés okozhat sok esetben a H1N1

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) 77 H1N1-áldozatot vizsgált meg, és az áldozatok 29 százalékánál bakteriális felülfertőződést állapítottak meg. A hivatal szerint a súlyosan beteg influenzás embereknél az orvosok elnézhetik az újabb fertőzés felbukkanását. A baktériumok fele Streptococcus pneumoniae volt, amely oltással megelőzhető.

Kövesd nyomon, milyen roncsolást végez az újinfluenza!

Kövesd nyomon, milyen roncsolást végez az újinfluenza!

Az új típusú, H1N1 influenza vírusa a légcsőtől a tüdő mélyéig károsítja a légutakat, hasonlóan az 1918-as és 1957-es járványt okozó vírusokhoz - közölték megállapításaikat kedden amerikai kutatók. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársai, valamint New York város vezető egészségügyi szakemberei 34 olyan embertől származó metszeteket vizsgáltak, akik H1N1-vírusfertőzés miatt haltak meg a járvány kitörése óta.

Mikortól veszélyes a tüdőgyulladás?

Mikortól veszélyes a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladása. A tüdőszövet mellett gyakran érintettek lehetnek a léghólyagok és több, kisebb tüdőegység is. Alapvetően a tüdőgyulladás egy két-három hét alatt jól, sőt, teljesen kikezelhető betegség, melyet okozhat vírus, baktérium illetve gomba is. A betegség akkor okoz igazán nagy gondot, ha kiskorú gyermeket, idős embert, ágyban fekvő beteget, vagy gyenge immunrendszerrel rendelkezőt (péládul HIV-pozitív vagy AIDS-es embert) támad meg. Ilyenkor ugyanis a szervezet nehezebben, sokszor egyáltalán nem tudja leküzdeni az okozó vírust, vagy baktériumot. A kezeletlen, lábon kihordott tüdőgyulladás is igen veszélyes lehet.

Senkinek sincs védettsége az újinfluenza ellen

Senkinek sincs védettsége az újinfluenza ellen

Az újinfluenza-vírus ellen senki sem rendelkezik védettséggel, a szezonális járványtól eltérően nem az időseket, hanem az egészséges fiatalokat betegíti meg elsősorban, és gyakran okoz tüdőkárosodást - sorolta a H1N1 vírus új tapasztalatait az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász. Mucsi János elmondta, hogy több esetben épp a tüdőben fellépő szövődmények vezettek a halálhoz.

Szokatlan károsodást okoz a tüdőben a H1N1 influenza

Szokatlan károsodást okoz a tüdőben a H1N1 influenza

Az új pandémiás H1N1 influenza vérrögöket és más, szokatlan károsodásokat okozhat a tüdőben, melyekre szükséges lenne odafigyelniük az orvosoknak - jelentették csütörtökön amerikai szakértők. Az American Journal of Roentgenology című szaklapban megjelent két tanulmányban rámutatnak a mellkas-röntgen és CT fontosságára a szokatlan eseteknél, valamint arra, hogy a pandémiás influenzát a legbetegebb embereknél nehéz diagnosztizálni. Daniel Mollura, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa csoportjával több olyan esetet talált, amikor csak a beteg halála után derült ki, hogy a H1N1 fertőzése szokatlan károsodást okozott tüdejében.

Tuti menü